top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarijke Willems

Hoe je je ding kunt doen, ondanks angst


Een van mijn coaches, Sonja, noemde het 'Aangeleerde Negatieve Gedachte

Systematisch Toegepast'.

Angst kan je verlammen, laat je verstarren, of maakt je aan het rennen.

Het kan natuurlijk een heel nuttige emotie zijn, maar heel vaak is een een belemmerende emotie.

Het kan opeens ontstaan. Zo voel je je positief en vol zelfvertrouwen, en dan opeens word je angstig, soms zelfs zonder directe aanwijsbare aanleiding.

Vaak zijn het belemmerende gedachten die ervoor zorgen dat je angstig wordt.

Je angsten wegdrukken heeft niet zoveel zien. Je kunt beter erkennen dat ze er zijn. Maar dan is het de vraag: laat je je angst de overhand krijgen en ervoor zorgen dat je blokkeert? Of ben jij groter dan je angst en ga je er dwars doorheen, laat je je er niet door tegenhouden?

Het helpt vaak om datgene waar je bang voor bent op te schrijven. Wat maakt je angstig? Soms is dat lastig maar schrijf dan gewoon de situatie op zoals hij was toen je angstig werd. Waar ben je bang voor? Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Vervolgens kijk je of die belemmerende overtuigingen a. waar zijn, en b. of ze je helpen.

Heel vaak zijn die belemmerende overtuigingen namelijk niet perse waar en kun je het net zo makkelijk van een andere kant bekijken. Dan is het simpel: als het niet waar is, of een andere overtuiging is net zo waar, kies dan voor de overtuiging die je het beste helpt. Het glas kan half vol zijn of half leeg, je hebt bij beide gelijk.

Is de overtuiging wel waar, bedenk dan of je iets aan de situatie kan en wil doen. Kun je er iets aan doen en wil je die moeite ook nemen, doe er dan iets aan! Trek je stoute schoenen aan en pak je ghosts aan!

Kun je er niets aan doen? Probeer dan de overtuiging om te buigen naar een meer helpende overtuiging en accepteer dat de situatie zo is.

Je mindset kun je trainen, maar het vergt oefening! Neem je voor gedachten te kiezen die je helpen in plaats van gedachten die je belemmeren. Als je toch overspoeld raakt door een gevoel van angst en onbehagen, werk je angst dan uit.

Bedenk dat groots dromen onzekerheid met zich meebrengt. Gevoelens van angst horen daarbij. Het gaat erom of je je erdoor laat leiden en tegenhouden. Ik hoop van niet!

Zoals Muhammed Ali zei: 'If your dreams don't scare you, they are not big enough!'

Kun jij wel enige hulp gebruiken met je mindset? Ik help je graag. Mail me voor de mogelijkheden.

Op jouw succes!

Dream big. Work hard. Live and love your life.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page